Close

martie 14, 2017

Filtre pentru apa

MO650MPURE_1

Apa buna este mai importanta decat mancarea, spun specialistii. Afla tot ce trebuie sa stii despre filtre de apa potabila, purificatoare si ozmoza inversa

Apa este esenta vietii, organismul nostru fiind compus in proportie de 72% din apa, deci este foarte important sa bem apa curata, fara substante nocive organismului. In societatea moderna apa de la robinet este filtrata si curatata inainte de a fi livrata populatiei, in tara noastra clorinarea fiind procedeul care se aplica la nivel industrial.

Acest lucru nu inseamna insa ca putem bea apa de la robinet fara probleme, deoarece efectele consumului excesiv de clor se vad pe termen lung. Acesta este si unul din motivele pentru care este bine sa utilizam filtre de apa potabila inainte de a o consuma, mai ales pentru ca sunt foarte accesibile.

Ca si  motiv poate fi vechimea retelei de distributie a apei potabile, cu conducte ruginite si murdare, ca un factor ce ar trebui sa ne descurajeze sa bem apa de la robinet.

Exista bineinteles si optiunea bidoanelor de apa imbuteliata, insa din cauza compusilor chimici eliminati de bidoanele PET/PETE (polietilena tereftalat) la caldura, cuplata cu conditiile precare de depozitare se intampla ca de multe ori calitatea apei imbuteliate sa lase de dorit.

Filtrarea apei inainte de consum este deci un pas foarte important pentru o viata mai sanatoasa, impreuna cu filtrarea aerului, o alta substanta necesara organismului nostru.

Mitul fierberii apei

O metoda populara de filtrare a apei o reprezinta fierberea, insa dupa cum ti-ai dat seama din subtitlu, este doar un mit. De ce? Pentru ca prin fierbere la 100 de grade doar o parte din microorganisme mor, iar restul raman in apa concentrata (o parte din apa se evapora) impreuna cu calcarul, metalele grele, nitratii si alte substante chimice nocive.

Concluzia este clara: nu fierbeti apa pentru a o purifica.

Tipuri de purificatoare si filtre de apa potabila:

Sa trecem acum pe scurt in revista tipurile de filtre si purificatoare intalnite in comert. Preturile difera in functie de complexitatea sistemului de filtrare, cantitatea de apa filtrata pe minut si bineinteles producatorul echipamentului, insa incep de la cateva zeci de lei pentru canile simple cu filtru ce trebuie schimbat periodic.

Filtrele care se monteaza pe instalatia de apa de la chiuveta

Printre cele mai profesioniste modele, sunt si cele mai performante si ceva mai scumpe. Majoritatea vin dotate cu filtre de dimensiune standard care poti fi inlocuite cu modele de la alti producatori sau tipuri diferite de cartuse, in functie de tipul dorit de filtrare (poti citi mai mult despre tehnologiile de puricare a apei la finalul articolului).
Sistem de filtrare a apei cu filtru ceramic – vezi modele
Pot fi instalate si de utilizator, cu putin efort, insa de obicei este recomandata instalarea la domiciliu de catre un specialist. Pentru randament maxim (a se citi calitate buna a apei filtrate), cartusele consumabile trebuie schimbate la termenul specificat.

Canile cu sistem de filtrare sunt probabil cea mai accesibila optiune pentru purificare apei de la robinet, cartusele consumabile putand filtra pana la cateva sute de litri de apa pana cand trebuie schimbate, deci suficient pentru a tine cateva saptamani in cazul unei familii mici, iar pretul de inlocuire este mic, in zona a 20-30 lei pentru un cartus.
Cana cu cartus de filtrare a ape – vezi modele
Este bine de stiut ca majoritatea producatorilor de cani filtrante adopta standardul propriu pentru cartusul de filtrare, deci asigura-te ca iei consumabile compatibile cu cana de acasa.

Dozatoarele de apa cu sistem de filtrare

Aceste sisteme sunt mai costisitoare si se preteaza de obicei mai bine utilizarii in birouri mici de firme, insa nu exista motive reale pentru care nu ar trebui instalate si in zonele rezidentiale. Majoritatea modelelor, pe langa filtrarea apei ofera si functia de incalzire a acesteia si nu necesita bidoane mari de 19 litri, cum se intampla in cazul dozatoarelor de birou, fara functie de filtrare.
Dozator de apa cu functie de filtrar – vezi modele
In teorie apa din bidoane este deja filtrata, insa este bine stiut ca bidoanele de plastic elimina chimicale in apa, in special daca sunt depozitate la caldura, ceea ce se intampla deseori. Inca un motiv deci pentru a apela la dozatoarele cu functie de filtrare a apei.

Procedeele de filtrare a apei

Trebuie spus de la bun inceput ca majoritatea filtrelor si purificatoarelor de apa pentru uz casnic comercializate utilizeaza mai multe metode de filtrare, aranjate in cascada, intre sursa de apa si apa purificata, buna de baut. Principalele procedee de filtrare utilizate in ziua de azi sunt:

Osmoza inversa

Acest procedeu de filtrare se foloseste de membranele de poliamida, descoperite la finalul anilor ‘50 si presupune fortarea apei sub presiune printr-o membrana fina. Particulele de apa sunt mai mici decat orificiile membranei care au 0.0001 microni, adica de 1000 de ori mai subtiri ca un fir de par, iar impuritatile mari sunt oprite si aruncate odata cu o cantitate de apa ce nu poate fi filtrata.
Procedeu de filtrare prin osmoza inversa
Aceasta este unul din din dezavantajele procedeului: risipa de apa ce nu poate fi filtrata. Randamentul este foarte mic, adica din cantitatea de apa ce trebuie filtrata doar 10-25% devine apa pura, in functie de presiunea cu care apa trece prin membrana de poliamida, deci acest proces de purificare nu este deloc ecologic.

Tot ca un aspect negativ osmoza inversa elimina si majoritatea mineralelor din apa, inclusiv cele benefice pentru organism, apa purificata rezultata fiind foarte apropiata de compozitia apei distilate. Exista insa optiunea montarii unui filtru suplimentar de remineralizare a apei.

Sistemele de filtrare a apei cu osmoza inversa au nevoie si de un rezervor pentru ca procesul de osmoza se face lent, cu un debit mult mai mic decat cel al apei care curge la robinet. Aceste sistemele se monteaza sub chiuveta, deci din punct de vedere estetic nu influenteaza prea mult aspectul bucatariei.

Membrana de poliamida se produce in mai multe variante, care difera prin cantitatea de apa ce poate fi filtrata zilnic, unitatea de masura fiind GPD (gallons per day), adica galoane de apa pe zi, unde un galon este egal cu 3.785 litri. Esti bine deci sa estimezi consumul zilnic inainte de a te decide asupra modelului optim.
Membrana capilara (ultrafiltrare)

Un procedeu foarte raspandit de filtrare al apei este cel care se foloseste de cartuse cu membrana capilara. Procedeul se numese ultrafiltrare si reuseste sa elimine particule cu dimensiunea cuprinsa intre 0,01 si 0,03 microni, mai slab adica decat un filtru cu osmoza inversa si nu elimina sarurile de calciu si magneziu.
Sistem de filtrare apa cu membrana capilara si montare pe robinet
Din fericire nu se elimina mineralele din apa si se pastreaza pH-ul acesteia. Randamentul este de 100%, deci nu se risipeste nicio cantitate de apa. Astfel de filtre de apa potabila se monteaza de obicei sub chiuveta, impreuna cu un robinet suplimentar. Deoarece filtrele cu membrane capilare ofera loc pentru mai multe cartuse de dimensiune standard, se pot adauga filtre aditionale, precum cel de carbune activ, filtru cu argint (agent bacteriostatic) si filtre de polipropilena de diferite dimensiuni.
Sistem de filtrare apa cu membrana capilara
Astfel de filtre de apa potabila consumabile pot fi achizitionate din comert de la diversi producatori, deci nu esti legat de producatorul dispozitiviului, atat timp cat cartusul respecta dimensiunile standard.

Filtru ceramic (microfiltrare)

Daca vrei ceva mai accesibil ca pret trebuie sa te orientezi catre filtrarea cu ceramica, numita si microfiltrare, pentru ca astfel de filtre se pot spala sub jet de apa si refolosi, lucru imposibil in cazul filtrelor cu membrana cu osmoza inversa sau capilara. Exista bineinteles o limita cantitativa a apei care poate fi filtrata, deci consulta specificatiile producatorului ca sa stii cand trebuie schimbat filtru ceramic.

Particulele eliminate prin filtarea ceramica au o dimensiune cuprinsa intre 0,3 si 0,8 microni, in functie de tipul filtrului, deci scapa particule mai fine (notabile fiind sarurile de calciu si magneziu), insa se elimina giardia si cryptosporidium din apa de retea, ceea ce ar trebui sa fie suficient pentru uz casnic daca locuiesti intr-un cartier cu sursa de apa buna.

Filtrele ceramice sunt de doua tipuri, simple si cu miez de carbune activat, bloc sau granular. Modelele avansate adauga si rasina zeolit pentru eliminarea metalelor grele, precum plumbul, ce se intalneste mult prea des in reteaua de apa potabila, in special din cauza conductelor invechite. Recomandat este bineinteles un filtru cat mai complet, care elimina si substantele chimice (organice, pesticide, ierbicide, clor, trihalometan) si metalele grele, pe langa sedimente si alti contaminanti nocivi. Apa filtrata va avea culoare, gust si miros semnificativ imbunatatite.

Filtrele de acest tip se monteaza de obicei deasupra chiuvetei si folosesc un robinet divertor care se branseaza (obligatoriu) la conducta de apa rece. Asigura-te deci ca ai suficient spatiu pe bateria chiuvetei pentru inca un robinet voluminos (din cauza filtrului ceramic). Exista insa si modele care se monteaza sub chiuveta sau pe robinetul existent, fiind mai putin vizibile si deranjante.
Filtru ceramic cu montare pe robinet
Nanofiltrare

Din punctul de vedere tehnologic o membrana de nanofiltrare se aseamana foarte mult cu cea de osmoza inversa, insa elimina doar 50% din sarurile de calciu si magneziu, deci este de multe ori prezentata ca dedurizator de apa, adica un produs ideal pentru persoanele care trebuie sa consume apa cu mai putine substante minerale, dar nu doresc eliminarea completa a acestora, cum se intampla in cazul osmozei.

Ionizare

Separat de aceste tehnologii de filtrare a apei, mai exista varianta obtinerii de apa terapeutica, numita si alcalina, ionizata cu ajutorul unui ionizator de apa. Preturile acestor dispozitive sunt insa mai mari si trebuie folosite impreauna cu un pre-filtru de apa, ceramic sau pe baza de membrana capilara. Ionizarea apei filtrate prin osmoza nu este posibila, deoarece dupa filtrare nu mai raman suficient de multe particule pentru a fi ionizate.

Observatie: Toate procedeele de mai sus contin si filtru de carbune activ sau carbune granular activat, ca un prim pas pentru filtrarea apei, eliminand 98% din materiile organice prezente in apa (ex: clorul, THM (trihalometani), DBCP, Lindan, TCE (tricloretilena), PCE (tetracloretilena), tetraclorura de carbon).

Filtrul de carbon are dublu rol in cazul purificatoarelor de apa cu osmoza inversa. In primul rand protejeaza membrana de osmoza inversa deoarece materialul din care aceasta este construita este sensibil la clor, substanta principala folosita in Romania pentru dezinfectarea apei livrate populatiei prin reteaua publica (procedeul se numeste clorinare). In al doilea rand filtrul de carbon elimina chimicalele din apa care ii dau acesteia un gust neplacut.